Kläder i film: 2046, Wong Kar-wai, 2004

giphy2

2046 (2004) utspelar sig en liten tid efter In the Mood for Love (2000). Chow (Tony Leung) återvänder till Hong Kong efter en tid som korrespondent i Singapore. Förkrossad över att det inte funkade med Su (Maggie Cheung), försöker han hitta tröst i en playboy-tillvaro där varenda kväll är en påkostad fest dränkt i sprit, lyxig mat och gambling. Han har dessutom flera kortvariga förbindelser med kvinnor.

tony4

När besparingarna omsider tar slut, tvingas Chow skriva för födan igen. Resultatet blir en berättelse om en ung japans limbo-liknande tågresa från den dystopiska framtidsmetropolen ”2046”, en plats dit alla med brustet hjärta åker för att träffa sina älsklingar igen. Titeln anspelar på hotellrummet där Chow och Su hade sin platoniska kärleksrelation och berättelsen speglar hans sorg, ilska och osäkerhet. Parallellt med sitt skrivande träffar han flera personer med egna problem och dessa återkommer sedan i hans berättelse. Filmen skiftar därför mellan stiligt 60-tal och en surrealistisk framtid som badar i neon, där skådespelarna rör sig mellan världarna.

tony-3

Om Chow i slutändan hittar lyckan vill jag inte avslöja men skrivandet blir ett sätt för honom att reflektera över sitt liv, något som ger honom en viss tröst. Estetisk är filmen lika vacker som sin föregångare och som en inspirationskälla är den slående, kanske speciellt pga av sin autenticitet.

tony-2

2046 utspelar sig i andra halva av 60-talet och Chow är en annan man än sist. Han lever som en dandy iförd mörka, slimmade kostymer, skjortor med Club-krage och bär dessutom mycket smalare slipsar än i föregångaren.

2046_tonyglasscu

Han har dessutom odlat en tangorabatt som ger honom en spännande Hollywood-aura.

Days of Being Wild, In the Mood for Love och 2046 är tre fantastiska filmar som betyder väldigt mycket för mig. Var och en är originella berättelser om kärlekens komplexa natur, med vidunderliga skådespelare. Coola miljöer och ännu coolare kostymer. Det har varit en glädje att se om filmerna och jag rekommenderar dem av hela mitt hjärta.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s