Kläder i film: In the Mood for Love, Wong Kar-wai, 2000

tony-leung-gif

I det senaste inlägget skrev jag om hur Wong Kar-Wai med Days of Being Wild skildrade ett vardagligt 60-tals mode, och det naturliga blir att fortsätta med ett inlägg om den spirituella uppföljaren In the Mood for Love(2000).

Journalisten Chow Mo-wan (Tony Leung) och sekreteraren Su Lie-zhen (Maggie Cheung) möts när de på samma tidpunkt flyttar in i sina nya hem. De är grannar, inneboende hos två äldre par, 60-talets Hong Kong var präglat av dålig ekonomi och politisk orolighet och det var nog inte så ovanligt att flera familjer bodde under ett och samma tak. Deras tillvaro påverkas inget vidare av detta, de har fullt upp med sina respektive arbeten och när de inte är på kontoret är det alltid en festlig middag eller mahjong hos deras hyresvärdar. Idyllen spricker abrupt när det visar sig att Chows fru och Sus man har inlett en relation och väljer att lämna dem till sig själva (och varandra).

moodpic4

In the Mood for Love är en fantastisk film som går att se många gånger. Det är en gripande berättelse om svek, passion och kärlek. Det är nog min absoluta favoritfilm och den gjorde enormt intryck på mig när jag såg den första gången. Jag vill faktisk säga att det nog var denna filmen som fick mig till att vilja ge utlopp för mitt vintage-intresse genom att bära vintage kläder. Tony Leung gör ett bra jobb med att gestalta den artiga och lite lågmälda Chow, och Maggie Cheung matchar honom perfekt.

tony-maggie

De båda är dessutom ohört tjusiga. Maggie Cheung bär inte mindre än 21 olika sidenklänningar i filmen, alla skräddarsydda med fantastiska mönster. Tony Leung är mer västerländskt inspirerad i några klassiska sharkskin-kostymer.

maggie-tony2

Detaljerna som är lagda i hans utseende är inget mindre än en fest för ögat. Från hans oljade frisyr till hans subtila accessoarer. Då filmen utspelar sig i början av 60-talet kan en se Chow bära slipsar som förmodligen är något äldre vilket i grund och botten inte är så underligt, då han inte är så intresserad av mode (hans fru handlar alla hans slipsar till honom).

in-the-mood-for-love-097

60-talsslips eller inte, värje gång jag ser filmen, börjar jag alltid spana efter nån som skulle likna den han bär på bilden ovan.

chow-bart

Uppföljaren 2046 hade premiär i 2004 och skildrar Chows liv som singel författare i slutet av 60-talet. Jag kommer skriva om den i nästa inlägg.   

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s