Kläder i film: Days of Being Wild, Wong Kar-wai, 1990

days-giphy

En nackdel med att tycka om kläder från ett annat årtionde är att en ofta måste arbeta lite mer aktivt om en vill inspireras. Sedan jag alltid har gillat att se film är det först och främst här ifrån som jag hämtar min inspiration. Det kan vara filmer från 50- eller 60-talet, som The Man in the Gray Flanell Suit eller Breakfeast at Tiffanys.

flanel-suit

Det samma kan sägas om filmerna av Douglas Sirk. Att filmerna är gjorda i Technicolor gör ju saken bättre, då de flesta filmer från denna tid oftast var gjorda i svartvitt. Nyare kostymdraman har jag också tagit mycket inspiration från. Mad Men är ett självklart exempel på detta, men de filmer som har inspirerat mig mest är inte lika konventionella.

Days of Being Wild är den första av tre filmer regisserad av kinesiska Wong Kar-Wai som utspelar sig i 6o-talets Hong Kong. Filmen följer en ung man (spelad av Leslie Cheung) som aldrig riktigt lyckas knyta relationer till andra människor, och arg och destruktiv ger sig ut på luffen för att hitta sin biologiske mor. Miljöerna som skildras är oglamorösa, mörka och klaustrofobiska. Kläderna är skrynkliga och skådespelarna är tydligt präglade av det fuktiga klimatet. Den som tycker om ett vardagligt 60-talsmode har mycket att hämta från filmen.

days-of-being-wild-2

Cheungs antihjälte bär några balla pikéskjorter och i en scen rockar han även en grå skjorta samt en häftig, randig slips.

MCDDAOF EC012

Days of Being Wild anses av många vara första filmen i en trilogi, men det fick dröja tio år tills den spirituella uppföljaren In the Mood for Love (min favoritfilm) hade premiär. Det är därför riktigt coolt att karaktären Chow Mo-wan (spelad av Tony Leung) dök upp redan i slutet av Days of Being Wild, för så bara för en enda tagning.

days-of-being-wild-4

To be continued.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s